! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Maija Kauhanen, Frigg och Hildá Länsman bland vinnarna på den första finska etnogalan

10 nov 2017

Finsk folk- och världsmusik har blommat upp under senare år, med namn som Tuuletar, Sväng, Helsinki-Cotonou Ensemble, Sampo Lassila Narinkka och SO III. Och kön var överraskande lång utanför den legendariska Tavastia-klubben i Helsingfors inför Finlands första Etnogaala i tisdags.

Man hade gjort valet att fokusera mer på musiknummer och dans än på långa tal, och med hjälp av två scener minimerades pauserna mellan numren. Allt gav ett förbluffande proffsigt och slipat intryck, med tanke på att evenemanget ordnades för första gången.

Det bjöds på uppträdanden av Pekko Käppi & K:H:H:L, BaranBand, Kalevauva.fi, Maija Kauhanen, Duo Vildá och Suistamon Sähkö. Priser delades ut för årets artist, årets fenomen, årets nykomling, årets internationella insats, årets folkmusiklåtskrivare och årets dansprofil. Dessutom delades ett så kallat korsning-pris ut, som i år gick till den samiska sångerskan Hildá Länsman i Duo Vildá.

Priset för årets internationella insats gick till gruppen Frigg, vars blandning av nordisk spelmanstradition och bluegrass har kallats ”nordgrass”.

Lirabekanta Maija Kauhanen (bilden överst) utsågs till årets nykomling medan Anne-Mari Kivimäki blev årets artist.

Etnogaala 2017 3_baranbandBaranBand (bilden ovan) leds av bröderna Marouf och Gian Majidi, med en kurdisk-iransk bakgrund. Det svänger rejält, och har ingen brist på professionalitet eller pondus, men blir också mer meditativt och melankoliskt emellanåt. Debutplattan från i somras producerades av Janne Halonen från Helsinki-Cotonou Ensemble, som här på Tavastia också var med som gitarrist på de två sista låtarna.

Maija Kauhanen är en fantastisk sångerska och enmansorkester. Hon hanterar samtidigt både kantele och diverse slagverk, och sjunger med en förbluffande kraftfull och bärande stämma, som ibland urartar i rena primärskriket.

Publiken hade uppmanats att klä sig färggrant, och det blev ett slags karnevalstämning över hela evenemanget. Något som behövdes i ett regngrått, höstligt Helsingfors. Musiken var lysande, alla verkade genuint nöjda.

Kvällen avslutades med Suistamon Sähkö, som blandar en skvattgalen, litet Kaurismäkiaktig humor med folkmusik och elektroniska rytmer.

Galan ordnades som en del av Etnosoi!-festivalen, som i år ordnas för 30:e gången. Alla musiker som hade förtjänat att lyftas fram rymdes naturligtvis inte med. Man kunde lätt ha ordnat en andra galakväll – med namn som Suden Aika, Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala, Värttinä, Maria Kalaniemi och andra – utan att nivån hade sjunkit ett dyft. Men nu fokuserades det i viss mån på färska namn, och kanske bra så.

Det fanns en tid för inte så länge sedan, då det gick betydligt lättare att höra irländsk än finsk folkmusik spelas live i Helsingfors. Så är det inte längre.

text: Jan Gardberg
bild: Ville Tanttu

Alla vinnare:
Årets artist
: Anne-Mari Kivimäki
Årets fenomen: 
Orivesi All Stars
Årets nykomling: 
Maija Kauhanen
Årets internationella insats: 
Frigg
Årets folkmusiklåtskrivare: 
Pekko Käppi & K:H:H:L
Årets dansprofil: 
Petri Kauppinen
Korsning-priset: 
Hildá Länsman

Tv-sändningen av Etnogaala går att se i efterhand.

Annonser