! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Lugn möter Riedel

16 maj 2016

Musik och poesi i unik förening. Poeten Kristina Lugn och sångerskan Sarah Riedel satsar på en gemensam föreställning i höst.

Sarah Riedels kärlek till Kristina Lugns dramatik och lyrik väcktes redan i tonåren. Genom projektet Hemligheter på vägen fick sångerskan Riedel 2009 chansen att sjunga några av Lugns texter. Fadern Georg Riedel satte musik till orden.

– För mig förkroppsligar Kristina Lugn geniet, denna bibliotekarie från Tierp som vägrar att vara anpassningsbar. Som med ett fantasifullt intellekt kastar sig mellan det översvallande och det olyckligt uppgivna, med en språkdräkt full av kärnfulla uttryck. Hennes ord får oss att le, men bakom alla axelryckningar och klacksparkar bultar ett längtande hjärta som inga sarkasmer någonsin kan överrösta, säger Sarah Riedel.

Drömmen har varit att göra en hel produktion där Kristina Lugns poesi tonsätts. 2014 blev det en föreställning på Soppteatern och under förra sommaren spelade Sarah Riedel äntligen in sina versioner. 15 sånger där visa möter jazz, på Sarah Riedels eget vis.

Skivan släpps i september och det går att uppleva det hela live i Stockholm. Konserten ges på Kulturhuset Stadsteatern – där Sarah Riedel är musikchef – 13 september. Kristina Lugn medverkar på stora scenen och läser nyskrivna dikter.

text: Timo Kangas
bild: Thron Ullberg

Annonser