! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Louisa Lyne segrade i Idol på jiddisch – i Mexiko …

14 mar 2019

För några veckor sedan hände det – sångerskan Louisa Lyne bjöds in för att representera Sverige i den internationella musiktävlingen Der Yiddisher Idol i Mexico City – och vann!

Lyne tävlade tillsammans med brodern och gitarristen Robin Lyne i kategorin ”ny sång” och framförde den specialskrivna låten Trern (tårar), med text av Salomon Schulman och musik av syskonen Lyne.

DerIdisherIdol-103webb– När vi skrev sången hade vi den latinamerikanska publiken i åtanke. Vi siktade på att skapa en sång med passion och tempo. Sången börjar försiktigt och sårbart med en enkel gitarr och sång. Den växer sig snabbt starkare i andra versen och mynnar ut i full klagan mellan två röster med flamencoinspirerat ackompanjemang. Framförandet gick bra. Vi var förhandsfavoriter, och så vann vi också!

Övriga tävlande var från Kanada, Argentina, Colombia och Mexiko, och Louisa Lyne berättar att alla framförde sina bidrag med texten projicerad på både jiddisch och spanska på storskärm, och en jury gav feedback efter varje nummer.

DerIdisherIdol-272webb– Att vinna var en fantastisk känsla. Underbart att uppleva att det vi skapar hemma i köket i Malmö håller måttet även på det globala planet. Jag är så otroligt stolt över både mig själv och alla oumbärliga, begåvade människor i min närhet som hjälper mig att lyckas. Vi vann förstaprispotten: 750 dollar och fick även en poncho, en ryggsäck och ett diplom!

text: Patrik Lindgren
bilder: Jack Szclar och Arturo Goldberg

Annonser