! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Lisa Grotherus på turné med albumet Dekontee. Bild Sara Björkegren.

Lisa Grotherus tar hyllat album ut på vägarna

18 feb 2019

Den hamnade allra högst i topp av svenska jazzalbum när vi i december summerade skivåret 2018. Nu går det att höra musiken live, när Lisa Grotherus och band ställer sig på scen med hyllade skivan Dekontee i bagaget.

Redan i morgon tisdag (19.2) är det dags på Fasching i Stockholm och sedan följer datum i Falun, Uppsala, Borlänge och sen tillbaka till Stockholm. Rykten går även om en spelning i Göteborg. Se längst ner för klara spelningar!

Här nedan berättar Lisa Grotherus i en intervju med Lira om resan fram till det som blev hennes första skiva i eget namn.

[ OBS: Sugen att prova på en Lira-prenumeration? Just nu får nya läsare som tecknar en helårsprenumeration till fullpris (395 kr) ett exemplar av Lisa Grotherus cd Dekontee som bonus! Mejla dina uppgifter till kampanj@lira.se. Gäller endast inom Sverige och så långt lagret räcker.]

******************************

Hon reste världen över och tappade sin relation till klarinetten. Men längtan till musiken drog henne tillbaka till träblåset och nu delar Lisa Grotherus med sig av Dekontee – sin första soloskiva under eget namn.

text: Sunniva Brynnel

– Jag slutade mitt kontorsjobb som internationell handläggare i Stockholm, flyttade till Bollnäs folkhögskola och bodde på internat, spelade pingis och såklart en massa musik! Då var jag 27.

Den nu snart 37-åriga Lisa Grotherus berättar för Lira om sina resor ut i världen, som efter gymnasiet tog henne till bland annat Portugal, Brasilien, Palestina, Bosnien och Liberia. Resandet tog henne också så småningom längre bort från klarinetten, men onekligen närmare livet.
– När jag tog studenten längtade jag väldigt mycket efter att möta andra kulturer och människor. Andra platser. Jag hade med mig klarinetten i väskan åtminstone de första två åren av mina resor, men jag tog upp den alltmer sällan. Jag hittade inte glädjen i att spela själv och när jag flackade omkring hade jag inget sammanhang att spela i. Numera kan jag hitta glädjen i att spela själv, men inte då.

Hon hade spelat i band och orkester under gymnasieåren och menar att det var det gemensamma musikutövandet som verkligen levandegjorde musiken för henne. I hemma hade musiken funnits naturligt.
– Min pappa är musiker och det var fantastiskt att växa upp med det stödet, men det fanns en känsla inom mig att jag måste få göra min egen grej, upptäcka saker själv. Jag hade ett stort sug efter att göra något annat och hitta min egen väg.

Åren utan klarinetten badade Lisa Grotherus ändå i musik, genom till exempel sitt utövande av den afrobrasilianska kampkonsten capoeira, samt från sången och dansen i Liberia.
– Liberia var ett väldigt konfl iktdrabbat land 2006-2007 när jag var där som en del av min utbildning i internationella relationer. Musiken var en självklar del av människornas liv och uppväxt i Liberia, och musiken och dansen satt ihop – man spelar för att dansa, man dansar för att spela och man har musiken i kroppen. Där jag kommer ifrån är det mer att man väljer – ska jag syssla med musik eller ska jag inte syssla med musik?

CD_omslag.inddLisa Grotherus första album under eget namn heter Dekontee, ett smeknamn hon fick av sina liberianska vänner med innebörden ”allt har sin tid”. Under vårt samtal får jag känslan att Dekontee sammanfattar hennes person på pricken; hennes samtalstakt – och till och med dialektala melodi! – har ett slags norrländskt lugn över sig. För att inte tala om den livsrytm hon väljer att leva i. Men växte upp gjorde hon inte i Norrland, utan i Uppsala.
– Flera av mina vänner brukar säga att jag är den långsammaste person de känner! Några säger också att jag blev långsam efter att jag varit i Liberia. Jag var extremt långsam när jag kom hem där ifrån, för det var ju så himla varmt och det är en helt annan puls där – African time liksom. Men jag har nog alltid varit en lugn person.

Lisa kompositioner på Dekontee sammanfattar de gångna åren av resor och avgörande livsval. Sångtexter som Nu och nu (lånad av Barbro Lindgren) är livsfilosofiska och även ett par av hennes instrumentala låtar pekar på samma livsbejakande förhållningssätt, som titeln Jag lever, jag lever!
– En central fråga för mig och på skivan är hur man ska kunna leva i den här världen som rymmer sorg och smärta, men också kärlek, glädje och hopp på samma gång. Och att vissa har och andra inte, men att vi ändå måste navigera i vår egen vardag. Det här är allmänmänskligt. Både kärleken och smärtan finns här – i dig och i mig.

På skivan hör vi Lisa Grotherus på sång, klarinett samt basklarinett.
– Jag var 28 när jag spelade basklarinett för första gången, och det var en överväldigande känsla! Den hade ju samma grepp som klarinetten, bara att den var större och hade en sån fantastisk klang! De två klarinetterna är som två nyanser av samma röst, men det är lite som att vara på två olika humör.

(ur Lira #5 2018)

Speldatum Lisa Grotherus Dekontee:
19/2 Fasching, Stockholm
28/2 Falu jazzklubb, Falun
5/3 The Jazzpool, Uppsala
20/3 Wasabryggeriet, Borlänge
21/3 Omnikvariatet, Uppsala
28/3 Hotell Hellsten, Stockholm
3/5 Glenn Miller Café, Stockholm

Annonser