! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

LIRALISTAN: 10 januari

10 jan 2017

VECKANS …

… SOLOCOMEBACK eller i alla fall nyheten om den är tveklöst Alison Krauss som meddelade att hon den 17 februari kommer att släppa albumet Windy City – hennes första i helt eget namn (och alltså utan bandet Union Station) på 17 år. Skivan är en samling tolkningar av countryklassiker i nära samarbete med producenten Buddy Cannon. I kortfilmen nedan berättar de inblandade mer om inspelningarna. (Hur många Grammys hon vunnit hittills? 27.)

… INSPELNING sker live och således med möjlighet att själv få bidra med ett handklapp eller dylikt. Det är ASJO – Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra – som bokat Fasching i Stockholm nu på fredag den 13:e (…) för att fånga sig själva live. Det arton män och kvinnor urstarka storbandet, med Lena Swanberg på sång, gästas för kvällen dessutom av Anders Åstrand på vibrafon och (andra) slagverk. Eventet finns här.

15822838_1295492877177261_5433828922671100803_n

ASJO! (Prosit!)

… KORA-BATTLE eller snarare löfte om det är nyheten att vårt lands två kanske främsta kora-maestros, Lamine Cissokho och Maher Cissoko. bägge ger ut varsitt eget album i april. Maher är ju välbekant i duo med Sousou Cissoko medan Lamine senaste hörde av sig med fina skivan Sama tilo. Blir det en dubbelkonsert Cissoko vs Cissokho? Nedan hörs ett färskt singelspår från Lamine.

… UTROPSTECKEN på den gångna helgens showcasefestival Folk at Heart i Örebro var unga Trio Törn, som imponerade stort på Liras utsände under en intim hotellrumskonsert runt midnatt. Petrus Dillner på nyckelharpa, Klara Källström på cello och Olof Kennemark på fiol visade upp ett härligt brett register och inte minst skönt nervig energi. Lite som när man såg Nordic första gången. På klippet kan ni själva njuta av en av låtarna de spelade, från ett tidigare tillfälle.

… VACKRASTE hör ni här. Minns ni Midnattsorkestern? Varm, mustig, svängig musik – vi skrev lite kort om dem i Lira för några år sedan. Sångerskan Elina Ryd ger sig nu ut på solostråt och om ni inte redan hört den så bjuder vi på första låten Dagar här nedan. En saligt vacker liten sak som vi inte kan sluta lyssna på.

2016_banderoll_150LIRALISTAN är redaktionens samlade tankar om det som är aktuellt just nu i musikvärlden.

Prenumerera på Lira så får du 132 späckade sidor om rootsig, folklig och jazzig musik i brevlådan fem gånger om året, alltid tillsammans med en unik samlings-cd.

Annonser