! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Lena Jonsson, Hazelius Hedin och Amanda Ginsburg bland de nominerade till årets Grammis

14 dec 2018

I dag på förmiddagen släpptes de nominerade till nästa års Grammisgala, och nygammalt för i år är som tidigare rapporterats att folkmusiken blivit en egen genre. Så vilka blir det då som tävlar om priset?

Jo, det kommer att stå mellan duon Hazelius Hedin för skivan Jorland, Lena Jonsson för soloedebuten Places, Per Gudmundson & Bengan Jansons hyllade duoskiva Hjeltamôs, samiska Sara Ajnnaks Gulldalit – Can You Hear Me, och så vokalgruppen Åkervindas album Förgänglighet.

En fullt rimlig lista med bra bredd – även om det går att sakna en par handfullar av skivor som lika gärna kunde ha varit med, däribland Emma Ahlberg Ek, Massivet & Kongero, GKN5, Bridget Marsden & Leif Ottosson och Stina Brandin.

I den andra Lira-intressanta kategorin, dvs jazzen, tävlar stjärnskottet Amanda Ginsburg med idel veteraner som Bo Sundström, Bobo Stenson Trio, Georg Riedel och Johan Lindström Septett.

Någon skräll här? Ja, att Joel Lyssarides inte ens är nominerad med sin genombrottsskiva Dreamer. Och att så få kvinnliga artister letat sig in på listan trots ett år fullt av starka releaser med artister som Sisters of Invention, Lisa Grotherus, Karin Hammar, Josefine Cronholm med flera. Och så kan man ju lite elakt konstatera att, nej, i år kommer faktiskt varken Oddjob eller Tonbruket att ro hem jazzpriset vilket är något av en sensation i Grammisvärlden.

Noteras kan också att vokalensemblen Tetra nominerats i kategorin Årets barnalbum, liksom även Nils Berg & Kalle Carmback med vänner för projektet I en stad, som vi skrev om i Lira i våras. Däremot tycks juryn helt ha missat nämnda Oddjobs just utgivna barnskiva Jazzoo 2?

Årets folkmusik:
Hazelius & Hedin – Jorland
Lena Jonsson – Places
Per Gudmundson & Bengan Janson – Hjeltamôs
Sara Ajnnak – Gulldalit – Can You Hear Me
Åkervinda – Förgänglighet

Årets jazz:
Amanda Ginsburg – Jag har funderat på en sak
Bo Sundström – Mitt dumma jag – Svensk jazz
Bobo Stenson Trio – Contra La Indecisión
Georg Riedel – Secret Song
Johan Lindström Septett – Music For Empty Halls

Årets barnalbum:
Barnkammarboken – Det bästa ur – Den silvriga barnkammarboken
Gullan Bornemark – Mina egna favoriter
Nils Berg & Kalle Carmback med vänner – I en stad
Räkna Kråkor – Andra sommaren
Tetra – Lullabies From Around the World

Grammis 2019 hålls på Annexet i Stockholm den 7 februari. Listan på alla nominerade finns inom kort på grammis.se.

Patrik Lindgren

Annonser