! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Jorge Rossy kommer till Stockholm på fredag. Foto: Hreinn Gudlaugsson.

Jorge Rossys krokiga väg från trumpet till vibrafon

8 jan 2019

Hur många gånger kan en jazzmusiker skifta huvudinstrument under en karriär? Det är inte helt ovanligt i historien med artister som bytt från ett instrument till ett annat – såväl Art Blakey som Jack DeJohnette lär ha bytt pianot mot trummor i början av karriären. Jan Allan bytte pianot mot trumpeten till skillnad från Oscar Peterson som gick motsatt väg. Och mer i samtiden började exempelvis Carl Bagge musikhögskolan som trumpetare men fastnade senare vid pianot.

Men kanske att katalanen Jorge Rossy tar priset? Han kom en gång i tiden in på klassiska skolan Berklee i Boston som trumpetare, men kom i stället snart att etablera sig som eftersökt trummis på den amerikanska scenen. Inte minst var han i tio år med i trendsättande Brad Mehldau Trio. När den eran tog slut 2005 (då Jeff Ballard ersatte Rossy i trion) återvände han till Barcelona och gjorde karriär som … pianist.

Och ytterligare ett decennium senare var det dags igen, när Rossy häromåret lanserade sin nu aktuella kvintett, med honom själv på vibrafon. Första skivan var Stay there hösten 2016 och för ett par månader kom utsökta uppföljaren Beyond Sunday på spanska skivbolaget Jazz & People.

I en pressrelease berättar Jorge Rossy om instrumentbytet:
– Jag kände omedelbart att vibrafonen på vissa sätt var mitt ideala instrument. Den var summan av de andra tre. Den hade så klart drag av trummor, eftersom man spelar med pinnar – tekniskt kände jag att jag kunde kontrollera det i termer av att få ett uttrycksfullt sound och kontroll över dynamik och färg; sedan har den tangenter som pianot; men också samma roll som trumpeten – det tillåter mig att spela de linjer jag hör i mitt huvud.

Jorge Rossy Vibes Quintet består av Mark Turner på saxofon, Jaume Llombart på gitarr, Doug Weiss på kontrabas och veteranen Al Foster trummor, och spelar på Fasching i Stockholm fredag 11 januari.

Patrik Lindgren

Annonser