! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Jonas Kullhammar får årets Jan Johansson-stipendium

16 maj 2017

2017 års Jan Johansson-stipendium tilldelas saxofonisten Jonas Kullhammar, meddelades på tisdageftermiddagen.

Han får stipendiet för sina insatser som musiker men också för hans banbrytande arbete med det egna skivbolaget Moserobie. Vi ”ser ett före och efter saxofonisten Jonas Kullhammars entré i svensk jazz”, skriver styrelsen för Jan Johanssons minnesfond i motiveringen, som lyder som följer i sin helhet:

”Styrelsen för Jan Johanssons minnesfond ser ett före och efter saxofonisten Jonas Kullhammars entré i svensk jazz. För inte nog med att 2017 års stipendiat spelade med häpnadsväckande fräschör och mognad redan på sin debutskiva; han gav dessutom ut den på ett eget bolag som snart skulle bli plattformen för en hel kader av unga, inspirerade musiker. Sedan dess har det givits ut mängder av skivor och turnerats världen över med samma uttalade manifest till grund. Kullhammars obändighet som musiker och allt som sker runt etiketten Moserobie förblir ett rungande uttryck för initiativförmåga och konstnärligt mod i en tid då hela samhället hotas av ett allt lösare förhållande till ärlighet och substans.”

Jan Johansson-stipendiet utdelas årligen ur Jan Johanssons minnesfond som förvaltas av Svenska Musikerförbundet. Stipendiet inrättades 1968 efter ett initiativ från bland andra Arne Domnérus. Utdelningen av stipendiet sker i Söderhamn i samband med stipendiekonserten på Världsarvsjazzen nästa år 2018.

Årets upplaga av Världsarvsjazzen äger rum 14-16 juli, då bland andra fjolårets pristagare Nils Landgren kommer att framträda med sitt Funk Unit.

Patrik Lindgren

Annonser