! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Elin Larsson tilldelades årets Jazzkanna. Bild: Peter Gannushkin

Jazzkannan till saxofonisten Elin Forkelid

3 jun 2019

I helgen hölls den årliga Jazzfesten i Ystad med förutom publik galakväll även seminarier och möten för den svenska jazzbranschen. Riksförbundet Svensk Jazz tog tillfället i akt att dela ut två av sina utmärkelser, där Jazzkannan – för nydanande insatser inom jazzmusiken – gick till saxofonisten Elin Forkelid med motiveringen:
”Elin Forkelid är sedan många år en mycket personlig och uppskattad musiker, både i sin egen grupp och i många andra ensembler och sammanhang. Hennes musik är närmast som en berättande stämningsfull röst, som tar med oss på olika resor. Ibland är hon stillsam och mjuk, som i en saga. Ibland flödar uttrycket både pampigt och snabbt, som om hon samtidigt vill säga något mer, hinna bara beskriva lite till. Därför är också hennes titlar noga utvalda. Stil, ton och takt skiftar, men budskapet känns alltid igen – att vi ska våga tro, att vi både ska tänka och känna i livet. Sålunda. Oavsett vad hon har i sinnet är vi redo att lyssna och drömma just så till Elin Forkelid. Lite till, ännu mer. Igen, och igen.”

Årets Lifetime Achievement – ett hederpris för livslång insats för jazzmusiken – tilldelades saxofonisten Gilbert Holmström, vilket motiverades med bland annat: ”en av de mest lysande av den svenska jazzens freeformpionjärer”.

PL

Annonser