! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Jazzen visar sitt fulla spektrum under nio dagars festival

21 apr 2017

I dag drar Göteborgsfestivalen Gmlstn Jazz igång med nio dagar av jazz på de mest väntade och oväntade ställen runt om i hela stan. Kopplingen till just Gamlestan har minskat med åren – i början var det ett några få dagar långt arrangemang med tydligt centrum vid Kvibergs kaserner – men numera är det alltså utspritt både i tid och rum.

Musikmixen är medvetet brokig: allt från unga, hippa och internationella akter till mer lokala konstellationer väntar.

Hetaste tipsen då? Jo, redan i kväll på Bellevue Jazz lirar fincombon Hanna Paulsberg Trio, ung norsk jazz av världsklass. Och imorgon på Oceanen väntar brittiska Dinosaur med trumpetaren Laura Jurd i täten – som vi skrev om i Lira för bara några nummer sedan – en Sverigepremiär att inte missa!

Samma kväll fast på Härlanda Fängelse kommer ett annat norskt band som vi också skrivit om nyligen: det r’n’b-doftande Rohey.

Söndagen blir mer finstämd till karaktären med t ex sångfågeln Mimi Terris i Nylöse Kyrka och pianisten Naoko Sakata solo i Fabriken, Gamlestan.

Tisdag bjuder på en svårartad krock: schweiziska Lucia Cadotsch med svensk backning tolkar jazzklassiker på sitt högst egensinniga och avskalade vis (återigen, läs i senaste Lira!) på klubb Ögat (Gamlestan) nästan samtidigt som Anna Lund presenterar sitt Hurrakel (se Lira #1 2017) på Folk.

Och framåt helgen är det Nefertiti som visar var jazzskåpet ska stå i Göteborg med konserter med hyperhyllade Daniel Karlsson Trio och Goran Kajfes Subtropic Arkestra.

Puh! säger vi och knyter promenadskorna.

Hela programmet och mer info finns här: www.gmlstnjazz.com

PL

Annonser