! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Jazz med mera på varuhuset

9 okt 2016

Nordiska Kompaniet är kanske inte det ställe vi främst förknippar med jazz. Men faktum är att just NK – mitt i smeten i Stockholm – gömmer på en liten musikskatt i höst.

Det är i NK:s kombinerade avdelning för böcker och skivor vi hittar musikarrangemangen. Bland alla författarkvällar och bokreleaser med allt från Denise Rudberg över agilityböcker till Alex Schulman finner vi även några musikaliska guldkorn.

Den 11 oktober blir det jazzkväll med sångerskan Vivian Buczek, trumpetaren och sångaren Peter Asplund och Claes Crona Trio. Örhängen från ”The American Songbook” varvas med nyskrivet material i programmet Songs of our life. Showen föddes ur arbetet med albumet Live at the Palladium. I trion hörs förutom Claes Crona på piano även Hans Andersson på bas och Johan Löfcrantz Ramsay på trummor.

Prick en månad senare, 11 november, kommer Jason ”Timbuktu” Diakité till NK vid lunchtid för att signera sin då färska memoarbok En droppe midnatt.

Nils Landgren tutar i luren den 18 november då det blir ett Red Horn Café. Landgren har bjudit in mezzosopranen Anne Sofie von Otter, gitarristen Mats Bergström och pianisten Joel Lyssarides. Det utlovas både samtal, musik och signering.

Lyrik möter improvisation den 21 november när författaren och lyrikern Osman Ikiz möter en yngre generation i samma släkt. Slagverkaren Robert Mehmet Ikiz föddes i Turkiet men är uppvuxen i Sverige. Han var med och startade skivbolaget Stockholm Jazz Records, och har hörts i sammanhang som Nils Landgren Funk Unit, Dan Reed Band, Tilling-Ikiz-Kling, Erik Lindeborg Trio, Magnus Lindgren Batucada Jazz och Andreas Öberg Quartet.

Sarah Riedel tar med sin omtyckta musikshow där hon tolkar Kristina Lugns texter 6 december.

Det är alltid fri entré under NK-kvällarna. Klockan 18 startar livemusikarrangemangen.

Timo Kangas

Annonser