! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Järntorget älskar Iron & Wine

14 nov 2014

Iron & Wine
Pustervik, Göteborg, 12 november 2014

Sam Beam står bara och fånler och skakar på huvudet så att skägget bildar fartstreck i luften. Iron & Wine-mannen är ute på en soloturné med blott en akustisk, stålsträngad gitarr som sällskap. Ja, och kollegan Jesca Hoop som lätt excentrisk uppvärmare och duettpartner på extranumren.

Beam frågar publiken vad den vill höra och är överväldigad av responsen och alla låttitlar som åskådarna önskar sig. Det är lapp på luckan när denna moderna singer-songwriter besöker Göteborg. Han har gjort sig ett namn de senaste tio åren som en av USA:s ledande indiefolktrubadurer. Otaliga är de tv-serier och filmer där Iron & Wines låtar medverkat.

Nu är det sent 2014 och i publiken är det många insatta besökare; en blandning av vördnad och kärleksfullt bus. När Sam Beam ber om önskemål ropas det allt från Run to the hills till ”Spela Shoreline!”. Och han bara ler. Och spelar sina inspirerande låtar med övertygelse och inlevelse. Trollbinder betraktarna. Spelar fel ibland, glömmer textrader och kommer av sig. Allt charmerande genomfört och vi förlåter rubbet. Det bara förhöjer det mänskliga i hans musik.

När uppvärmaren Jesca Hoop kommer upp för några duetter mot slutet smälter även min publikgranne – som tidigare varit lätt skeptisk till mormondottern Hoops höga, vackra toner – när deras röster kompletterar varandra på ett utsökt vis. Pusterviks publik får till och med agera försökskaniner för premiärframförandet av den sprillans nya låten Bright lights and goodbyes.

En mycket lyckad kväll.

Timo Kangas

Annonser