! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Artisterna bakom julkonserten Absolut Jämtland. Foto: Marlene Nilsén.

Jämtländsk fullträff i julgenren

Absolut Jämtland – i väntan på sjulsmäss
Bräcke Folkets Hus 2 december 2018

Det är den första advent. Bräcke Folkets Hus är stämningsfullt smyckat i jultema, högtidligt hänger kronljus från taket, även en röd matta leder från ingången mot konsertlokalen. 215 musiksugna har gett sig dit för att i en fullsatt sal få lyssna på en alldeles egen julkonsert.

När producenten Monika Bergander från Estrad Norr fick iden till en årligen återkommande julkonsert med olika folk- och världsmusikartister från Jämtland var det självklart för henne att fråga Kjell-Erik Eriksson att bli konstnärlig ledare till detta projekt då de sedan länge har jobbat med varandra.

Tillsammans satte de ihop ett gäng väletablerade och meriterade Jämtlandsmusiker – tre generationer folk- och världsmusikstjärnor och legender vilka är som en musikalisk familj för Kjell-Erik Eriksson. Han tyckte det vore trevligt att Hoven Droven (Kjell-Erik Eriksson, Jens Comén, Bo Lindberg, Pedro Blom, Björn Höglund) och Triakel (Emma Härdelin, Janne Strömstedt, Kjell-Erik Eriksson) fick träffa varandra. Inbjuden blev självfallet också hans idol hammondorgellegenden Merit Hemmingson och även Ellen Sundberg som med goda skäl kan beskrivas som en kvinnlig Neil Young.

Det är en tuff utmaning att sätta upp en julkonsert samtidigt som alla andra julkonserter. Ändå är nästan alla dessa konserter slutsålda och det är lyxigt att ha just dessa musiker på en och samma scen. I skrivande stund är totalt 1900 biljetter sålda och enligt arrangören finns det redan förfrågningar om att få höra denna konstellation utanför Jämtlands gränser.

Föreställningens namn är valt efter en gammal högtid som firades förr i tiden dagen före julafton i Tornedalen, Jämtland och Härjedalen genom att städa både hus och sig själv ordentligt ren. Ännu är det tre veckor kvar till sjulsmäss, men musiken är perfekt utvald efter temat med både lugna julvisor och rockiga festlåtar som ger energi till städningen.

Musiken valde artisterna tillsammans. Efter ett välkomnande tal tänder kapellmästaren ett ljus och Merit Hemmingson bygger upp en förväntansfull stämning med sitt svävande spel och den trolskt glittrande sången till det som snart blir en groovig variant på Jämtlands Brudmarsch. Och med det är stämningen satt för kvällen. En kväll som blir full av andakt, groove, fest och glädje.

Under två set har denna fantastiska orkester satt ihop en härlig kompott av nya och gamla vintervisor och städlåtar. I många olika artistkombinationer får vi lyssna på nytt material skrivet för hela bandet men även gamla Hoven Droven-hits, Triakels favoritjulvisor, några av Merit Hemmingsons meriterade favoriter och några bitar ur Ellen Sundbergs sköna repertoar. Även Bo Lyckligs Gammaldansorkester bidrar med ett muntert skojande julmedley och musikaliskt hör vi en julsmakande pudding av folkvisa, folkrock, folkjazz, folklig julpop och gammeldans – helt klart världsmusik.

Fett groove och stämningsfull andäktighet avlöser varandra. Publiken gungar med hela tiden. Ellen Sundberg påminner med sin rökiga röst lite om Suzanne Vega när hon coolt sjunger en väldig svängig och go variant av Driving home for Christmas. Och när Hoven Droven kör ljuvligt vackra Kom hem eller när Triakels Emma Härdelin med sin skira klara röst toppar alla hittills producerade versioner av O helga natt behövs det till och med tryckas undan en liten tår.

Musikerna är jäkligt samspelta. Det syns att de tycker om varandra och att de njuter av varandras spel. De mår bra och genom ett skojigt scenspråk och personliga låtpresentationer känner man sig som publik inbjuden till deras adventsfest.
 Kvällens sammanställning av musiker sprider med sina förtrollande ljuvliga toner en varm och skön känsla. En värme som finns mellan musikerna men som också sprids ut i publiken.

Efter stående ovationer bjuds vi in till en avslutande andäktig allsång av Stilla natt. När konserten är slut går det ett suckande och ah och åh-ande genom en mycket nöjd åhörarskara. Den allmänna åsikten är att det varit den bästa julkonserten någonsin. Det vi tar med oss hem är en varm känsla i hjärtat och Coméns och Erikssons uppmaning ”Var snäll’ mot varann”.

Luise Rube

PS. Turnén I väntan på sjulsmäss tuffar vidare enligt schemat: 5/12 Östersund, ‪6/12‬ Sveg, ‪7/12 Hammarstrand‬, ‪8/12 Strömsund‬, ‪9/12 Offerdals kyrka.

Annonser