! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Intimt, varmt och innerligt med Sofia och Martin

Sofia Karlsson & Martin Hederos
Södra Teatern, Stockholm, 5 december 2016

Sittandes mitt emot varandra vid varsin tramporgel börjar konserten på Södra teatern. Scenen är dekorerad med ett tiotal elljustakar. Sådana vi brukar ha i fönstren för att skapa julstämning. Det ger en hemtrevlig inramning åt konserten. De börjar med en engelsk julsång smyckad med klockspel. Ett kortare mellanspel där Leonard Cohens ikoniska Hallelujah spelas, utan sång, ger ändå en fingervisning om vilken typ av konsert det ska bli. Här ges sånger med resonans i det egna livet och ingen kavalkad av kända julhits. Många egenkomponerade jul- och vintersånger, men också egensinniga tolkningar av några kända bitar.

Efter första sången vid tramporglarna sätter sig Martin Hederos bakom flygeln, där han kommer att briljera med känsligt spel under kvällen. Här får vi oss “det är aldrig för sent för mörka vinternätter, det är aldrig för sent att börja om” till livs. Vemod och hopp ligger nära varandra i Sofia Karlssons sånger och i hennes sätt att framföra dem. Vemodet byts dessutom ofta till glädje i mötet mellan de båda musikerna. En vackert vemodig melodi fylls med drillar och ornament i pianistens händer, som låter musiken färdas åt oväntade håll.

20161205_201847Efter någon halvtimme kommer en gästartist in, nämligen Christian Kjellvander, som duon spelat in singeln Vinterlång med. “Det syns ljus i alla hus och jag längtar dit, till det som var. Det syns ljus i alla hem och jag längtar dit igen …” De gör duetten hudnära och med suveränt tajta stämmor. Sedan sjunger de The greatest gift of all, en Kenny Rogers-låt, som han sjöng i duett med Dolly Parton i originalet, innan gästartisten lämnar scenen. En storslaget sentimental julsång som av Sofia Karlsson och Christian Kjellvander görs innerlig och enkel. Överlag väljer sångerskan i många sånger en enklare sångstil än den folksång hon slog igenom med.

Under kvällen blir det tydligt att det verkligen är en duo som spelar ihop och inte bara en sångerska med kompmusiker. De har ett lyhört musicerande tillsammans där Martin Hederos får en hel del soloutrymme, där han bearbetar låtarna med många fina vändningar. Sofia Karlsson spelar under kvällen bland annat olika gitarrer, tramporgel och akustisk bas. En av kvällens höjdpunkter är när hon spelar Veni Veni Emmanuel på sin traversflöjt, det är som att tiden en liten stund försvinner.

Så också när hon sjunger O Helga Natt med elgitarr och tramporgel som ackompanjemang. Borta är det storvulna – i stället en intim, känsligt sjungen version, som blir till något helt eget. Något som kunde sägas gälla för konserten som helhet. Med stor integritet och mycket värme bjuder Sofia Karlsson och Martin Hederos på en julkonsert som kommer att leva kvar i minnet länge.

text & bild: Andreas Lagercrantz

Annonser