! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Inspirerande småländskt finlir

SHE
Folkmusikkaféet, Allégården Göteborg 30.11 2018

Trots tre triol- och fiolspelande musketörer från Småland vilar det en air av fransk barock på Allégårdens sista folkmusikkonsert före jul och det första jag kommer att tänka på är Gérard Depardieu. Det beror på att denne spelade huvudrollen i filmen All världens morgnar, som gambaspelaren Marin Marais.

Innan kvällens konsert börjar står nämligen på scenen en stol och just en viola da gamba, som guldmärkta riksspelkvinnan Eva Blomquist-Bjärnborg senare låter oss njuta av som komp i några låtar. Vid Eva Blomquists högra sida står ikväll och en massa andra kvällar ända sedan 1970-talet Sabina Henriksson som spelar vanlig fiol och en åttasträngad. Det vill säga den berömda duon Eva och Sabina, tidigt ute att spela småländsk folkmusik, i alla fall efter 1970.

Men de ser inte en sekund ut att ha blivit uttråkade av denna långa karriär tillsammans, vissa uppehåll har ju i och för sig gjorts, och medan Blomquist-Bjärnborg spelar mästerliga förstastämmor håller sig Henriksson framförallt till de vackraste av andrastämmor.

Den tredje i denna trio är Heléne Ingvarsdotter, vars gitarrspel inte är i närheten av hennes fiolspel, men omväxling förnöjer. Som sagt var är det en trio med tonvikt på småländsk musik, så gammal som från sent 1600-tal och framåt, och låtarna har trion hittat hos storheter som Sven Donat, Pehr Hörberg och Magnus Gustafsson.

Mina klagomål på denna konsert är att den är för kort och att vi inte fick höra en utlovad säckpipa. Men det hela är stilfullt och mellansnacket informativt och kul, och väl hemkommen är jag så inspirerad så förutom att kolla några videos med SHE plockar jag fram den småländska folkmusikens bibel nummer ett, den digra och hela 1,924 kilo tunga samlingen Småländsk musiktradition, för att själv lira och det är ju det bästa betyget en konsert kan få – att inspirera!

text & bild: Bengt Edqvist

 

Annonser