! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Impra firar tio år och kämpar vidare

6 dec 2016

Jämställdhetsnätverket Impra firar sina tio första år med heldagsfestival på Stadsteatern Kulturhuset i Stockholm nu på lördag den 10 december.

Det blir både intressanta panelsamtal och – förstås – en massa musik. På scen återfinns bland andra DLB med nyligen guldkattprisade Monica Dominique, swingbandet Who’s your mama (bilden) och Maria Kvist Trio som backar upp en mäktig artiststafett med namn som Lisa Nilsson, Lina Nyberg, Anna Sise, Lisa Bodelius, Gunilla Törnfeldt, Hanna Elmquist, Ellekari Sander, Ann-Sofi Söderqvist och Julia Strzalek

Impra bildades 2006 på initiativ av Lina Nyberg och Gunilla Törnfeldt, för att bland annat lyfta fram genusproblematiken i musikvärlden. Impra har genom åren anordnat nätverksträffar och fortbildning i genusmedvetenhet, kartlagt och synliggjort kvinnliga musiker, anordnat klubbar och debatterat.

– Innan Impra fanns var man ensam med sina funderingar. Impra blev ett nätverk för oss kvinnliga jazzmusiker och en möjlighet för oss att tala som en stark röst gällande jämställdhet och problem rörande detta i jazzlivet, säger Lina Nyberg, föreningens ena grundare.

En hel del positivt har hänt sedan starten, men mycket återstår, menar föreningens nuvarande ordförande, Anna Lundqvist.

– Det vi nu kan se är till exempel bättre representation – rekrytering – av pedagoger på olika musikutbildningar. På musikhögskolorna runt om i landet gjordes också en ansträngning att jurygrupperna skulle vara jämnt fördelade mellan könen. Nästa steg där är att också kompgrupperna på de sökandes antagningar ska bli det. Fler band har fått kvinnliga bandledare och fler ordförande/styrelseposter fick kvinnliga representanter. Mycket har hänt men mycket finns kvar.

Mer info om Impra och deras tioårsfest finns här: https://www.impra.se/impra-10-ar/

text: Patrik Lindgren
pressbild: Claes Tillander

Annonser