Redaktionsbloggen

Hjärteprojekt när Tania Naranjo hyllar Violeta Parra på årsdagen

4 okt 2017

Den 4 oktober skulle den chilenska folksångerskan och kompositören Violeta Parra ha fyllt 100 år. Konsertpianisten och kompositören Tania Naranjo (bilden) uppmärksammar detta genom att producera två unika konserter med Parras musik.
– Det här är ett riktigt hjärteprojekt. Under min uppväxt i Chile hörde jag tidigt Violeta Parras musik hemma. På den tiden hörde man bara folkmusik på vissa ställen – vi levde ju under en diktatur och folkmusiken hade anknytning till politik. Victor Jara hade mördats av diktaturen och Violeta Parra var en föregångare inom den nya chilenska folksången.

Tania Naranjo studerade i unga år klassisk musik på konservatoriet i Santiago, men när hon på fritiden spelade med sina musikerkompisar var det dåtidens folksånger som gällde. Vid arton års ålder flyttade Naranjo med sin familj till Sverige och är i dag en internationellt etablerad musiker med bas i Malmö.
– När jag kom till Sverige gick jag till biblioteket för att lyssna på musik man lyssnade på här. Och där hittade jag Arja Saijonmaas skiva Jag vill tacka livet! Jag blev jättechockad, stolt, och nyfiken. Det var som att hitta min identitet och känna att det fanns en dörr in i Sverige på något vis.

Arja Saijonmaa kommer att sjunga Violeta Parras sånger tillsammans med Naranjo och band på Palladium i Malmö den 6 oktober, samt på Musikaliska i Stockholm den 7 oktober.
– Jag ville särskilt ha med Arja för att hennes skiva hade sån betydelse för mig när jag kom hit. Men det är viktigt att komma ihåg att Violeta Parra introducerades i Sverige av Jan Hammarlund. Han har gjort ett jättejobb med att tolka och översätta hennes sånger till svenska.

Inför de två konserterna har Parras sånger klätts i nya arrangemang av Naranjo tillsammans med gitarristerna Patricio Wang och Mattias Pérez.
– Patricio Wang är musikalisk ledare för Quilapayún, en av Chiles största grupper, och jag lyssnade mycket på dem när jag var ung. Han bor i Europa nu och för mig var det självklart att bjuda in honom. Sen ville jag ha en klangfärg av svensk folkmusik i Violeta Parras musik också, så när jag kontaktade Mattias Pérez och han ville vara med och spela kändes det så klart jättekul!

På konserterna hörs förutom nämnda även César Peña, Gonzalo Céspedes, Tina Quartey, Johannes Nästesjö och Jacob Karlzon.

text: Sunniva Brynnel
bild: César Peña


Fler recensioner

Annonser