! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Gurls fick pris för årets jazzskiva i Norge. Bild: Julia Naglestad.

Gurls, Marja Mortensson och Geir Sundstøl prisade på norska Spelemannprisen

1 apr 2019

Spelemannprisen – namnet till trots den norska motsvarigheten till en bred Grammisgala – hölls på Chateau Neuf i Oslo i lördags, och en rad intressanta artister belönades med varsin harpliknande statyett.

I jazzkategorin var det trion Gurls som drog det längsta strået med albumet Run boy, run, i konkurrens med bland annat svensk-norska Atomic och (och lite svenska) Hanna Paulsberg Concept, på vars aktuella skiva Magnus Broo är gäst. Gurls består av basisten Ellen Andrea Wang, sångerskan Rohey Taalah och nyssnämnda Hanna Paulsberg på saxofon. Kolla gärna in Lira #3 2018 där vi porträtterar Ellen Andrea Wang!

I folk/trad-kategorin gick priset till samiska Marja Mortensson för hennes spännande skiva Mojhtestasse – Cultural Heirlooms, ett nära och lite udda samarbete med tubaisten Daniel Herskedal. Konkurrenterna här var Johanne Flottorp, Aslak Brimi Kvartett och Sudan Dudan.

Nämnas kan också att Malin Pettersen vann countrykategorin med skivan References Pt. 1 och att det öppna skivpriset ”Åpen Klasse” gick till Geir Sundstøl och hans album Brødløs.

PL

Annonser