! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

GMLSTN Jazz presenterar tunga namn

24 feb 2016

Ett modernt vårtecken är numera att festivalen GMLSTN Jazz närmar sig. Årets upplaga är den tredje i ordningen och äger rum 23-30 april i Göteborg.

Namnet får det att låta som om festivalen skulle vara begränsad till bara stadsdelen Gamlestan men så är icke fallet. Festivalen har ett stort antal klubbar, teatrar och scener som skådeplats. Att festivalen gör ett nedslag på Stadsteatern, mitt i centrala Götaplatsen, är bara ett av flera bevis på detta.

Syftet med GMLSTN Jazz är att pränta in Göteborg som en viktig plats på den internationella jazzkartan. Genom att bredda begreppet jazz och även de platser där musiken presenteras hoppas arrangörerna bakom festivalen nå ut till nya lyssnare och på nya vis.

Nu offentliggörs de första akterna inför årets festival, och det är imponerande aptitretare. Vi får två Grammy-nominerade akter i australiska (och svårstavade) ”future-soul”-kvartetten Hiatus Kaiyote (bilden!) – som bland annat samarbetat med rapparen Q-Tip – och jazziga Chris Potter Quartet. Saxofonisten Potter har hörts i många sammanhang, med storheter som Steely Dan, Pat Metheny, Herbie Hancock, Paul Motian och Dave Holland.

Eric Arellano, konstnärlig ledare för GMLSTN Jazz:
”Vi känner oss privilegierade att få möjligheten att arbeta med så många hårt arbetande jazzorganisationer och musiker i Göteborg för att presentera ett ännu bredare utbud av jazz. Det är alltid en ära att kunna fira den livliga jazzscenen i Göteborg och arbeta tillsammans med dem som har gjort så mycket för att skapa en stor jazzscen. Dessutom är vi glada över att även inhysa GMLSTN Jazz till en av de kulturella mittpunkterna i Göteborg, Stadsteatern, och presentera det två gånger Grammy-nominerade bandet Hiatus Kaiyote till Göteborg.”

Svenska Oddjob och Isabella Lundgren är också klara för årets GMLSTN Jazz. Och den 27 april blir det en specialkväll på Oceanen i Liras regi, kring vilket vi såklart återkommer!

Timo Kangas

PS: Så här låter GMLSTN Jazz i Liras tolkning:

Annonser