! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nu kommer den allra första TWMC-topp 20 – den nya globala världsmusiklistan

7 okt 2015

Med start nu i oktober lanseras en helt ny topplista för världsmusik. Tanken med Transglobal World Music Chart – TWMC – är att skapa ett helt nytt globalt nätverk av musikkritiker och journalister från såväl radio som pappersmedia och bloggar, vilka tillsammans nominerar till och röstar fram en månatlig topplista med tjugo aktuella världmusikskivor.

Sedan tidigare finns den förvillande likalydande listan WMCE – World Music Charts Europe – som sammanställs av public service-radiomedarbetare, men initiativtagarna (från Spanien respektive USA) menar att den nya listan kommer att erbjuda ett betydligt vidsyntare perspektiv med panelmedlemmar från hela världen och inga krav på att skivorna ska ges ut just i Europa.

I dagsläget består juryn av 36 medlemmar med fokus på Europa och Nordamerika men där finns även deltagare från Sydamerika och Asien – afrikanska lär vara på gång. Sverige representeras av Liras chefredaktör Patrik Lindgren.

canzoniere-grecanico-salentino-752x440Första listan är något av ett uppsamlingsheat för det gångna kalenderåret och toppas av Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba:s starka skiva Ba power tätt följd av den mer otippade italienska ensemblen Canzoniere Grecanico Salentino (bilden) med skivan Quaranta, och på bronsplats cypriotiska Monsieur Doumanis skiva Sikoses.

Listan finns här i sin helhet!

Annonser