! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Førdefestivalen toppar med nordiskt superprojekt

7 dec 2016

Førdefestivalen – Nordens kanske främsta och internationellt mest välrenommerade folk- och världsmusikfestival – satsar 2017 på ”Klangen av Norden” som tema.

I fokus står projektet Nordic Sound Folk Orchestra, ett unikt jätteprojekt med fyrtio musiker, fyra kompositörer och åtta solister från hela Norden – allt under ledning av svenske Karl-Johan Ankarblom (till höger på bilden ovan, jämte Aslak Brimi, ledare för det prisade Gudbrandsdølenes spelmanslag som är samarbetspartners), ett ofta anlitat proffs när det kommer till orkestrering och arrangemang för större band.

– Vi säger ofta att en konsert är ”unik”, men den här gången är det verkligen sant. Det kommer inte att hända igen på årtionden att någon lyckas samla så mycket spetskompetens inom den nordiska folkmusiken på en och samma scen igen, säger Ankarblom.

Nej, det är sannerligen inga duvungar som anlitats i projektet. Bland solisterna vi kommer att höra återfinns Olov Johansson (nyckelharpa), Lena Willemark (fiol) och Olav Luksengård Mjelva (hardangerfela), och bland kompositörerna som ska skriva musiken finns danske Harald Haugaard, finske Antti Järvelä och svenska Mia Marin.

– Det här är en av de största projektsatsningarna vi någonsin gjort, säger festivaldirektör Hilde Bjørkum, som också kan berätta att konserten med Nordic Sound Folk Orchestra kommer att repriseras under hösten på Riksscenen i Oslo.

Men det blir inte bara polskor och springar på festivalen, om nu någon trodde det.

– Vi vill presentera klangen av Norden anno 2017. Det innebär att de nordiska världsmusikscenerna också kommer att ges plats i programmet. Och även om årets festival storsatsar på det nordiska så kommer en räcka artister från andra delar av världen att stå på scen i Førde, även 2017, säger Hilde Bjørkum.

Patrik Lindgren

Førdefestivalen hålls 2017 den 5-9 juli.

Annonser