! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Thuva Härdelin är verksamhetsledare för RfoD. Foto: Kristoffer Juel Poulsen.

Folk- & Världsmusikgalan tar paus

10 dec 2018

I dag kom beskedet: i stället för att fira sitt tionde år ställs Folk- & Världsmusikgalan 2019 in – för att återkomma i omstöpt form 2020.

Rfod:s nytillträdde verksamhetsledare Thuva Härdelin berättar att hon landat i bedömningen att det var klokt att pausa ett år, och att beslutet var enhälligt i det samverkansråd av de olika organisationer som ligger bakom.

”Vi vill skapa bättre förutsättningar för en slagkraftig, framtidssäkrad och hållbar gala i samverkan med nuvarande och framtida partners”, skriver samverkansrådet i ett pressmeddelande som skickades ut klocken tio nu på morgonen.

Över telefon berättar Thuva Härdelin mer om beslutet:
– Det största dilemmat har varit kontinuiteten. Så vi får se hur vi kan lösa det med alla priser och utmärkelser för 2018. Vi kan ju inte bara hoppa över ett år!

Bakom det hela ligger en kombination av orsaker. Där finns ekonomiska osäkerheter om finansiering på både kort och lång sikt, där finns organisatoriska förändringar som pågår, och där finns förstås också den kritik mot galan som funnits genom åren och kanske extra starkt i år.

Efter den senaste galan som hölls i april i Norrköping, skrev vi så här på Lira.se:
”Kontroversen är den sedan gammalt bubblande debatten om själva galans upplägg, inriktning och fokus. ”Det känns inte som vår gala, vi känner oss inte hemma här”, är en vanlig kommentar från spelmanshåll. I år började det till och med talas om bojkott efter beskedet att galan tagit bort priset för Årets traditionsbärare.”

Tankarna om att stanna upp och fundera över galans framtid fanns också i luften redan då, och så här skrev vi i samma text:
”I ivern att täcka in allt och tillfredsställa alla infann sig en känsla av bristande självförtroende eller åtminstone vacklande riktning. Kanske är det just nu det är dags för de drivande organisationerna att verkligen sätta sig ned och ta sig en rejäl funderare. Vad är syftet? Finns det andra sätt? Vem gör vi det här för?”

Thuva Härdelin vill förstås inte recensera varken sina företrädare eller galans kvalitet genom åren, men ser nu fram emot att ägna 2019 åt en ”road trip” genom Sverige, för att träffa alla lokalföreningar, ta del av den breda flora av verksamheter som hålls – kolla läget helt enkelt, göra en avstämning inför framtiden för såväl organisationen som galan.

Folk- & Världsmusikgalan skulle ha hållits på Nalen i Stockholm den 23 mars 2019. Vart den tar vägen 2020 finns i dag inga beslut om.

– Men vi är redan igång att planera för inte bara 2020 utan även ända fram till 2022, säger Thuva Härdelin.

Patrik Lindgren

(texten uppdaterad kl 10.50)

Annonser