! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Flamenco-kung i rutan

9 jan 2017

Spanska flamencokungen Diego el Cigala prydde omslaget till Lira #2 2009 med rubriken ”Flamencons ambassadör är tillbaka”. Och just nu finns det en dallrande het konsert att avnjuta på SVT Play, inspelad i tangopalatset Grand Rex, Buenos Aires. Grammyvinnaren el Cigala har med sig Nestor Marconi på bandoneon och Juanjo Dominguez på gitarr.

Men det gäller att passa på. Vid midnatt på tisdag 10 januari plockas konsertfilmen bort från SVT Play.

Kollegan Paco De Lucía har alltid mycket gott att säga om Diego El Cigala. De Lucia har bland annat sagt att ”har en av de vackraste flamencorösterna i vår tid, en röst som smeker allt han sjunger. När jag lyssnar på honom värmer det mitt hjärta.”

Diego el Cigala är bland annat känd för albumet Lágrimas Negras, ett samarbete från 2003 med den kubansk-svenske jazzpianisten Bebo Valdés. Skivan vann BBC:s världsmusikpris i kategorin ”bästa gränsöverskridande musik”, tävlande mot Björk och Lhasa. I fjol släpptes senaste albumet Indestructible. I oktober 2015 gästade Diego el Cigala Uppsala Internationella Gitarrfestival och gav även en konsert i konserthuset Malmö Live.

Timo Kangas

https://www.svtplay.se/video/239365/el-cigala-och-tango

Annonser