! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bild: Louise Enhörning.

Fäboland-gänget tillbaka med ny folkmusikshow – om begravningen av världens äldsta gran

21 feb 2019

Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Noréns föreställning Fäboland var en otvivelaktig succé när den turnerade landet runt häromåret.

Nu kommer ett slags uppföljare, men i stället för fäbodarnas matriarkat handlar det den här gången ”om skogen, om människorna som slåss om den, de som bor i den och de som drömmer om den.”

Titeln är Nationalparken och har sattsa samman av Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén samt den hyllade poeten Jonas Gren, och med Lisa Färnström som regissör.

Så här skriver de i ett pressutskick:

Nationalparken handlar om begravningen av världens äldsta gran Old Tjikko. Med utgångspunkt i det 10 000-åriga trädet berättar ensemblen med hjälp av musik och poesi om vår tids stora fråga: relationen mellan människan och naturen.
– När man tänker på planeten och framtiden öppnar det sig ett slukhål i själen. Hur ska man reagera på det? Medan tonåringar över hela världen skolstrejkar och politiken mest tuffar på som vanligt, begraver vi naturen på scen. Föreställningen vill skapa ett rum för att få sörja. Vi människor känner massa saker inför skogen, framtiden, klimatet, vintern och världen. Nationalparken vill samla dessa enorma frågor i en föreställning där vi tillåts både skratta och gråta. Vi utlovar ingen lindring av klimatångesten, men däremot att ta samtiden på djupaste allvar utan att låta bli att skämta.

Det utlovas ”en fullödig show med burlesque-nummer i ett urspårat begravningskaffe med tillhörande lösskägg, djurhuvuden och julgranskostymer.”

Världspremiären sker i självaste Surahammar den 12 mars och sen rullar turnén vidare genom landet, ja verkligen hela landet (utom Stockholm faktiskt), under fem sex intensiva veckor.

Patrik Lindgren

Fotnot: Hela turnéplanen finns här.

Annonser