! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Etiopiskt, Ernman och amerikansk jazzadel på jazzfestivalen

28 apr 2016

Stockholm Jazz Festival har släppt de första namnen till höstens evenemang. Avishai Cohen, Roscoe Mitchell (bilden), Magnus Lindgren och Malena Ernman tillhör höjdpunkterna.

Mellan 1 och 16 oktober äger 2016 års upplaga av Stockholm Jazz Festival rum. Det är festivalens femte upplaga sedan flytten till hösten och konserter inomhus.

”Vi tror på jazzen som en evigt föränderlig konstform som med en stadig förankring i historien ständigt utvecklas och berikas av andra genrer, kulturer och konstformer. Festivalen vill i år dela med sig av en stor världsomfattande palett av den samtida jazzen”, säger Eric Birath, chef för Stockholm Jazz Festival.

SONSOFKEMET_070515_341Lira har tidigare hyllat unga brittiska jazzbandet Sons of Kemet (bilden ovan), och nu är det klart att de inleder årets jazzfestival med sin jazzrockafro-blandning. Basisten och kompositören Avishai Cohen är ett annat starkt kort som festivalen lockar med. Cohen gästar Stockholm med sin trio.

Bland de tyngsta namnen som offentligörs märks annars multiinstrumentalisten Roscoe Mitchell. Han är en av grundarna av Art Ensemble of Chicago. Förutom saxofoner av alla de slag trakterar Roscoe Mitchell även diverse flöjter, blockflöjt, klarinett – och inte minst det avancerade percussion-instrument som han skapat själv: the percussion cage. Mitchell kommer i en duo med den i London bosatta japanska trummisen Kikanju Baku.

Alfredo Rodriguez Trio featuring Ganavya besöker Sverige för första gången. En hyllad trio från Kuba, med dito sångerska från Indien. Från Chile kommer Melissa Aldana, jazzsaxofonist i ropet som precis släppt albumet Back home.

Etiopien är som bekant också i ropet nu på 2010-talet. Ethiojazz-mästaren Hailu Mergia kommer på kärt återbesök. Han är keyboardisten och dragspelaren som fått en oväntad comeback bland musikkonnässörer. I kompet finner vi The Necks trummis Tony Buck och improvisationsbasisten Mike Majkowski.

Vasateatern har nyligen renoverats och blir nu en av festivalscenerna. Magnus Lindgren och Malena Ernman kommer att göra en konsert ihop där.

Som avslutning på hela festivalen kommer Cory Henry, organisten från de i dagarna skivaktuella Snarky Puppy. Svenskarna får dock se honom i två andra konstellationer: The Revival och The Funk Apostles.

Timo Kangas

Stockholm Jazz Festival 2016:
Sons of Kemet, Fasching 7/10
Magnus Lindgren featuring Malena Ernman, Vasateatern 8/10
Roscoe Mitchell + Kikanju Baku, Kulturhuset/Stadsteatern 8/10
Hailu Mergia with Tony Buck and Mike Majkowski, Fasching 10/10
Alfredo Rodriguez Trio feat. Ganavya, Fasching 12/10
Melissa Aldana, Fasching 13/10
Cory Henry, Fasching 16/10
Avishai Cohen Trio, Konserthuset 16/10

Annonser