! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Esperanza Spalding kommer till Sverige

13 maj 2016

Bas-konstnären Esperanza Spalding spelade nyligen i Vita huset på den stjärnspäckade galan under International Jazz Day. Nu är det klart att hon kommer till Stockholm för att spela på Debaser Medis. Den 19 juli är det dags.

Sångerskan, kompositören och basisten Esperanza Spaldings musik är eklektisk, liksom låttexterna som blandar engelska med portugisiska och spanska. Jazzen är nedsänkt i soul och singer/songwriter-pop – ibland blir det rentav spoken word. Liras Ulf Johansson skriver om Spaldings senaste album Emily’s D+Evolution: ”Det är ofta enormt kraftfullt och idétätt, ibland närmast konfrontativt och lite stökigt, ibland mycket vackert och lyriskt på ett komplicerat sätt – intrikata teman, avancerad rytmik – som för tankarna till Joni Mitchells lurigaste stunder.”

Turnén som följer på skivan blandar musik med poesi, teater och rörelse. Besökarna har anledning att vänta sig något spektakulärt.

Esperanza föddes i oktober 1984 i Portland, Oregon. Hon lärde sig spela violin och bas helt helt själv när hon fortfarande var väldigt ung. Ett underbarn, brukar hon kallas.

Debutalbumet Junjo fyller tio år i år och för fem år sedan blev Spalding den första jazzartist som vann en Grammy för bästa nykomling. Sedan dess har det blivit ytterligare tre Grammy-priser och diverse annat krimskrams att pryda hemmet med.

Timo Kangas

Annonser