! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

En jojk-skatt på webben

17 aug 2016

Konstnären Karl Tirén var även en entusiastisk sameforskare. Mellan åren 1913 och 1915 företog Tirén sex resor till norra Sverige: till Arvidsjaur, Arjeplog, Lycksele, Åsele, Jokkmokk och Kvikkjokk. Där dokumenterade han trakternas samiska jojk, framförda av över hundra olika jojkare. Kvinnor och män, unga och gamla.

Dessa närmare 300 inspelningar gjordes på fonografrullar – vaxrullar – och merparten är i dag i säkert förvar hos Svenskt visarkiv. Innehållet har nu digitaliserats för att göras mer tillgängligt, och finns även att lyssna på via en service på webben. Bland de många jojkarna märks en dödssång som sjöngs vid dödsbädden, men också jojkar tillägnade naturen, platser, djur och specifika personer. Förutom jojkning innehåller samlingen även bland annat samiskt berättande och spel på fadne; ett oboe-liknande instrument.

Där finns även en utförlig presentation av Karl Tiréns alla resor och inte minst av jojkens historia. Samtliga förekommande jojkare finns listade, och det går att studera fonograftekniken som användes för hundra år sedan. Materialet finns att läsa på svenska, samiska och engelska.

Timo Kangas

Länk till arkivet: https://katalog.visarkiv.se/lib/views/kt/Default.aspx?item=112

Annonser