! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

”En av dom största oavsett instrument och genre”

22 aug 2016

Munspelaren, gitarristen, visslaren och jazzlegenden Toots Thielemans har avlidit, 94 år gammal. En för många kär artist som vann respekt såväl hos den kräsnaste jazzpublik som den breda massan. Inte minst i Sverige, som han ofta hade anledning att besöka – inte minst var han delaktig i Hasseåtages revyer och kanske mindre bekant den animerade klassikern Dunderklumpen.

Hyllningarna flödar nu på sociala medier, inte minst från musikerna som spelat med honom. Ett axplock:

Joakim Milder: ”Om man lyssnar på musik och tycker att den är ”bra”, så kan man genom att lyssna på valfri Toots-inspelning få reda på hur ”bra” musiken är. Det låter som ett strävt beteende, men han var och är sannerligen en ohotad referens inom gebitet ”den levande, outspädda musiken utan mekanisk barlast”. Oändligt raffinerat och rakt ut. Han är den enda musiker som gett mig sekundärrysningar. ”

Hans Backenroth: ”Toots… En av dom största oavsett instrument och genre! Hörde honom första gången i filmen Dunderklumpen när jag var 8 år och något år senare med Monica Z – då trodde jag att han var svensk vilket han ju nästan var … Sen fanns han med på alla skivor kändes det som – Jaco, Paul Simon, Quincy Jones mm. Toots älskade Sverige och svenska musiker, han var lika stolt över traditionen som glad att upptäcka det nya inom musiken/nya musiker – ett föredöme på alla plan. Jag är otroligt glad för de spelningar, inspelningar och möten genom åren jag fick vara med om. Toots var en magiker på scenen och med ett osannolikt bra minne var det en upplevelse sitta och samtala i logen etc då han detaljrikt berättade olika musiker mm. Under en middag på Sturehof frågade jag honom om Jaco Pastorius och han gick igenom samtliga konserter från deras Japan-turné 1982..! Sista gången jag träffade honom hade åldern kommit ikapp, betydligt tröttare men på scenen fanns skärpan och han lät precis lika bra som alltid. Nu kom hösten på riktigt känns det som ..”

Filip Jers: ”RIP Toots Thielemans. Thanks for all the music, lessons and inspiration 🎶 you made the world a better place”

Till sist ett skönt klipp från Polarprisgalan 2007, där Toots skulle hylla Stevie Wonder – men den senare kunde inte låta bli att själv ansluta sig vilket resulterade i en härlig och kärleksfull munspelsduell.

Annonser