! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Elsa Bergman årets nykomling när 2014 års Jazzkatter delades ut

14 okt 2014

Under tisdagskvällens Jazzkattgala på Fasching i Stockholm delades P2:s årliga priser ut till en rad svenska jazzartister.

Årets kompositör blev Cecilia Persson, för andra gången faktiskt – hon vann även 2012, medan det kanske intressantaste priset Årets nykomling gick till grymt lovande kontrabasisten Elsa Bergman (bilden) med motiveringen ”En gränslös och fördomsfri frontfigur, tongivande för den nya generationen improviserande musiker. Nu kliver hon självklart upp på scenen med Mina kompisars kompisar, Attack, Hästköttsskandalen med flera och det lär bli många, många fler…”

Årets grupp blev Daniel Karlsson Trio, ledd av en pianist som onekligen tagit ett kliv fram i rampljuset det senaste året.

Årets musiker gick till en breddare: cellisten Svante Henryson som är lika ”hemma i hela världens musik, i symfoniorkestern, på rockscenen eller i den lilla intima jazztrion”. Med den träffande slutklämmen ”I hans närvaro förvandlas det ordinära till något extraordinärt och lysande”.

Guldkatten då? Hederspriset som P2:s jazzredaktion ger ”Hederspriset Guldkatten tilldelas någon som gjort särskilda insatser och betytt mycket för svensk jazz. Vinnaren utses av P2:s jazzredaktion”. Jo, Georg Riedel förstås – ”Äntligen” som SR:s egen Elle-Kari Höjeberg uttryckte det i ett spontant tweet.

Annonser