! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Efter 50 år med Delsbostämman – nu tar Thuva Härdelin över rodret

29 jun 2017

Riksspelmannen Thuva Härdelin var blott en och en halv månad gammal när hon upplevde sin första Delsbostämma. I år tar hon över efter Åsa Eriksson som stämmans projektledare.

text: Sunniva Brynnel
bild (Thuva): Göta Svensson

– Jag har ingått i programgruppen för Delsbo i flera år, så jag är inte helt grön som programläggare. Vi behåller vissa programpunkter som gör att man verkligen kan känna igen sig på stämman vare sig man är femton, trettiofem eller åttiofem. Men sedan finns det rörliga saker som måste få följa med i tiden.

Stämmans mer traditionella inslag händer under söndagen (2 juli), som är själva stämmodagen; här syns traditioner som hängt med ända sedan starten 1952.
– Söndagen är sig väldigt lik, med kyrkbåtar som anländer på förmiddagen, gudstjänst i kyrkan och uppmarsch till spelkullen. Sen är det allspel, högtidstal och öppen scen.

Nytt för i år är att Världens stämma, det fristående evenemang som ägde rum i anslutning till Delsbo 2016, nu slås ihop med den ordinarie stämman. Hela festligheten döps så om till Delsbostämman – Världens stämma och pågår 1-2 juli.
– Vi arbetar mot att Världens stämma ska bli en inkluderad del av den ordinarie stämman och bli ett bestående inslag under kommande år. I år blir det internationell visstuga och workshops i indisk dans och indisk fiol till exempel. Fiolworkshopen hoppas jag själv hinna gå på!

Thuva Härdelin har bråda dagar under stämman, där hon inte bara har administrativt ansvar utan även spelar själv.
– Jag kommer att leda allspelet på spelkullen tillsammans med min vithårige far Thore och sen leder vi den öppna scenen några timmar. På lördagen bjuder jag på konsert i bönhuset tillsammans med tramporgelspelerskan Kristina Bergström.

GLTRIO1webbsmallBland övriga akter som spelar på årets stämma finns till exempel Gjermund Larsen Trio (bilden ovan), Systerpolskan, Folk All In Band, samt Lena Jonsson & Martin Coudroy som släpper skiva. Det gör även Anders Henriksson, liksom Skäggmanslaget som gör comeback som skivartister.

Härdelins fiolspel hörs inte bara i Delsbo utan även på Ransäterstämman och folkmusikfestivalen i Saltoluokta – fjällstationen belägen 120 kilometer nordväst om Gällivare.
– Och jag inleder sommaren med ett stort femtioårskalas för mig själv. Det blir som en egen liten stämma, för vänner och familj. Sen ska jag ska såklart till Bingsjö också. Men efter Delsbo, då tar jag semester!

https://www.delsbostamman.nu/

(Text ur Lira Festival 2017)

Annonser