! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Dubbla premiärer för Ramy Essam

26 feb 2016

Kommer ni ihåg Ramy Essam som vi skrev om i Lira #2 2015? Sångaren som blev symbol för det folkliga upproret på Tahrirtorget i Kairo. Som sedan dess levt som fristadsartist i Malmö. I går släpptes det första smakprovet från hans samarbete med svenske mästerproducenten Andreas Unge, singeln Ya askary. Videon till denna arabrockiga uppmaning att våga bryta sig ur de väpnade leden är gjord av Johannes Ferm Winkler och Maciej Kalymon och texten är skriven av Amgad el Qahwagy.

De fina oud-partierna på låten spelas av Zaim Abdelouahed, som till vardags turnerar och spelar med Khaled. Övriga musiker går inte heller av för hackor:
Amar Chaoui, darbouka (Hindi Zahra, Gnawa Diffusion, Rachid Taha), Fredrik Gille, daff, Harry Wallin, trummor, Ola Gustavsson, Jerker Eklund och Leonardo Guzman på gitarrer, och så Andreas Unge på bas.

Senare i mars kan man även uppleva Ramy Essam på en helt annan slags scen, i föreställningen Smash-upBastionen i Malmö, med underrubriken ”A documentary rock performance with Ramy Essam and Siham Shurafa”. Premiär 10 mars! Se trailern inför detta här:

Annonser