! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Dexys gör irländska folksånger

21 mar 2016

Dexys Midnight Runners är det brittiska bandet som är känt för låtar som Geno Washington-hyllningen Geno och 1980-talshiten Come on Eileen, samt ett genomgående soulinspirerat sound. Numera kallas bandet kort och gott Dexys – och i juni släpper det ett nytt album.

Temat är irländska sånger, och bland materialet finns I’ll take you home again, Kathleen från 1875, The Curragh of Kildare, som tros vara från 1700-talet, och Mná na hÉireann (Women of Ireland) som bygger på Ulsterpoeten Peadar Ó Doirníns poem, även det från 1700-talet.

Den senare sången är en air komponerad av Seán Ó Riada och brukar betecknas som irländsk rebellmusik. Den finns inspelad med artister som The Johnstons, Christy Moore och Bert Jansch.

I’ll take you home again, Kathleen har egentligen tysk-amerikanskt ursprung men brukar ändå räknas till den irländska sångskatten. Så är den också löst baserad på de irländska folksången Blow out the candle. Låten har sjungits av alla från Bing Crosby och Elvis Presley till Enterprise-besättningsmannen Kevin Thomas Riley i ett avsnitt av Star Trek.

Dexys – med sångaren Kevin Rowland i spetsen – är inte ensamma bland artister med punkig bakgrund om att ge sig på irländsk folkmusik. Tidigare har ju till exempel The Pogues och The Waterboys gjort detsamma med stor framgång. Och redan Dexys andra lp, 1982 års Too-rye-ay blandade soul med influenser från irländsk folkmusik. Både Kevin Rowland och bandkollegan Sean Read har irländska rötter; något Dexys sjungit om tidigare.

Kevin Rowland säger i ett meddelande att Dexys ”… hade idén om att göra det här albumet 1984 eller 1985. Det skulle heta Irish och innehålla sånger som Carrickfergus, Curragh of Kildare and Women Of Ireland – samtliga med här. Dexys splittrades inte långt senare, så det blev aldrig av.”

På skivan ryms även låtar som Forty shades of green, skriven av Johnny Cash. En låt som både handlar om Irland och låter som en irländsk folksång. Phil Coulters låt The town I loved so well berör låtskrivarens uppväxt i Derry i norra Irland, och har spelats in av The Dubliners.

2016 sträcker Kevin Rowland ut skivans tematik genom att också inkludera sånger han ”alltid älskat och önskat spela in”, bland dem Rod Stewarts You wear it well och Joni Mitchells Both sides now. Grazing in the grass blev en hit för sydafrikanske trumptaren Hugh Masekela, och Smoke gets in your eyes har säkerligen alla hört.

Let the record show: Dexys do Irish and country soul släpps 3 juni. Förutom en vanlig cd-utgåva och en dubbel-lp släpps skivan även som en tre discar tjock deluxe-utgåva, varav en bonusdisc rymmer a cappella- och instrumental-versioner. Den tredje discen är en dvd innehållande en ny, 50 minuter lång film.

Timo Kangas

Annonser