! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Den arabiska våren når Göteborg

6 maj 2015

Den 15 maj arrangeras Arabic Spring Stora Teatern i Göteborg, en genregränsöverskridande kväll med fokus på arabisk kultur och kriserna i Mellanöstern. Ett försök både lyfta fram problemen men också möjligheterna, att belysa hoppet.

Bakom det hela står musikern Kristina Issa, själv med rötter i Syrien men uppvuxen i Sverige. I fyra år har hon velat arrangera den här kvällen, berättar hon:

– Jag gör det eftersom mina föräldrar tog mig till ett land där jag har fått friheten att uttrycka min konst. Därför måste jag ta tillvara på det och använda det till något bra för de som inte kan.

Kristina Issa är låtskrivare, harpist, pianist och sångerska, påtagligt aktiv i det göteborgska musiklivet och driver bland annat det egna bandet Issa som albumdebuterade i fjol med skivan Afraid of whales och är kvällens huvudakt.

– Issa är mitt käraste band. Vi älskar att vara kreativa tillsammans och är en grupp med blandade musiker: improvisationsmusiker och folkmusiker som jobbar tillsammans. Vår musik har beskrivits som ”episk impro-pop”. Det känns väldigt spot on.

Först visas dock den prisbelönta filmen Women on Walls, en dokumentär om kvinnliga gatukonstnärer i Kairo. Om att använda konsten som motstånd och för att ställning. En film av Neta Norrmo som hade premiär på Göteborg Film Festival tidigare i år.

Konserten med Issa kommer sedan att förhöjas till en multimediashow bland annat genom att videokonstnären (tillika kontrabasisten) Donovan von Martens specialgjorda visuals projiceras på bandmedlemmarnas kläder. Innan DJ Magnolia tar över med dansant arabisk pop.

Vilken publik hoppas du kommer till er kväll?

– Jag vill att nysvenskar som kommer från krigets hetta ska komma och få känna lite hopp. Och jag vill att folk som har bott här hela sina liv ska komma och känna samhörighet. Jag vill att alla som är intresserade av kultur ska komma för att se något nytt och kanske träffa människor som de inte brukar få träffa.

Patrik Lindgren

länk till evenemanget

Issa:

Kristina Issa – Sång, harpa, piano
Malte Zeberg – Kontrabas
Emil Blommé – Trummor
Corniela Nilsson – Percussion, kör
Sofia Andersson – Saxofon
David Engvall – Trombon
Joel Bille – Ljudkonst
Donovan von Martens – Videokonst

Annonser