! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Dansk-kanadensiskt av världsklass på Allégården

Maja & David
Folkmusikkaféet Allégården, Göteborg, 2 oktober 2015

Med en ganska ny cd i bagaget, med titel efter de flygplatser de brukar mötas på, landar det danska paret helt plötsligt i Göteborg. Och med tanke på att det är den skiva jag nästan uteslutande lyssnat på de senaste månaderna är det ju ett tillfälle som är svårt att avvara. Tyvärr är det inte många göteborgare som fattat det, men kanske är också ett av problemen att inträdet för en icke medlem för en 40 minuters konsert på den aktuella klubben blir lite högt. För den som inte vill dansa till artisterna alltså, för det får man som regel på Folkmusikkaféet.

Hur som helst, vi som var där får en mycket njutbar stund med två ypperliga musiker. Paret växlar mellan det intensivt svängiga och det vackra, lite meditativa. Det är nästan lite Chopinskt. David Boulanger är en ypperlig och följsam violinist, och Maja Kjær Jacobsen är lika skicklig på fiol och hardangerfela, har en utomjordiskt vacker sångröst och kan skriva melodier lika fina som någonsin … ja, kanske Chopin.

David har en spånskiva som han stampar på, alltså inte takten utan mer som percussion och eftersom han är en så väl genomtänkt musiker använder han den alldeles lagom mycket. Det är fredagkväll och på det berömda torget utanför, Järntorget alltså, pågår fest och stoj och jag önskar att åtminstone några av festarna hade fyllt lokalen och kanske livat upp den aningen oglamorösa stämningen i Allégården, det förtjänar två världsartister.

Bengt Edqvist

Annonser