! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Dansant med bländande närvaro

14 nov 2015

Hiya wal Âalam
Malmö Live, fredag 13 november 2015.

Hiya wal Âalam är på Europaturné. De känns igen från de två senaste somrarna på Clandestinofestivalen. På fredagkvällen spelar de på Kuben, en mer intim konsertlokal på nybyggda Malmö Live.

De börjar försiktigt. Houwaida Hedfi på bendir – en traditionell nordafrikansk trumma, Olof Dreijer spelar ett dovt blåsinstrument. Elpiano läggs på och fler musiker kommer efterhand upp på scen, fler instrument vävs in.

Houwaida är kompositören till låtarna. Hon är bandledare och multiinstrumentalist. Bandmedlemmarna i Hiya wal Âalam spelar knäppande rytmiskt på nordafrikanska tamburinliknande chkachek, på oud och olika slags slagverk. Instrumenten blandas med sugande elektroniska beats, stundtals står Olof Dreijer bakom datorn.

111loTempot ökar suggestivt genom hela konserten, och det är ett imponerande samarbete. Houwaida är plötsligt i trumsetet, Olof Dreijer spelar plötsligt chkachek och oudspelaren spelar elgitarr. Det spritter i benen, suger i dansnerven och till slut kan två tjejer inte sitta still. De går ner och dansar, fler och fler av oss anländer och bildar ett danshörn inne i konsertsalens vänstra hörn. Intensiteten i samspelet och tempostegringarna ger en känsla av att allt skapas just där och då.

Houwaida och hennes musiker bländar med sin scennärvaro, och hennes kompositioner kommer vi nog att få höra mer av. En skiva som produceras av Olof Dreijer är på gång inom kort.

text och bild: Karolina Jeppson

Annonser