! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Femi Kuti på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Bild: Hélène Lundgren,

Dans i afrobeatens frikyrka

14 maj 2018

Femi Kuti
Kulturhuset Stadsteatern Stockholm 13 maj 2018

Femi Kuti & Positive Force levererar som alltid. Om man gillar afrobeat går det inte att värja sig för Femis Kutis dansanta moderniserade variant av ämnet. Det går ju heller inte att inte nämna hans far och inspirationskälla Fela Kuti i sammanhanget där även brodern Seun Kuti (som kommer till Göteborg och Clandestino i juni) har fortsatt i faderns fotspår, och i hans fall även med hans faders bandnamn Egypt 70 i bagaget.

Men Femi har nog tagit afrobeat ett steg längre än Seun (även om jag ibland föredrar honom) och live är det ibland grymt svängigt med hans tolvmannaband med bland annat en blåssektion och tre danserskor/körsångerskor där även ögonen får sitt sväng.

femi2Den här kvällen får vi höra ganska mycket från den nya cd:n som innehåller en hel del låtar med delvis nya grepp, mer funk och lite riffbetonat där den utmärkte basisten får glänsa i det förnyade afrobeatlandskapet. En och annan av de äldre hitsen dyker förstås upp och man hör igenkänning bland den dansande publiken. För dansmusik är det verkligen, ibland med ett nästan hysteriskt uptempo som ibland slås av eller tas ner med klinisk precision.

Femi jobbar hårt och ibland känns det som att  vara i en afrobeat-frikyrka där översteprästen Femi hoppar och dansar omkring och predikar om världens ondska och korruption. Musiken är trösten och i dess famn kan vi glömma för en stund.

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren

Annonser