! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Cool ökenjazz från Marocko

17 maj 2018

Oum (El Ghait Benessahraoui)
Fasching, Stockholm 16 maj

Oum blev jag rekommenderad  i en cd-butik i Essauira under förra årets Gnawa-festival – en festival som jag varmt rekommenderar, välorganiserad med massor med bra musik i en mycket charmig omgivning (lite som ett marockanskt Visby) och en underbar marockansk publik (en del av festivalen är gratis) hängiven framför allt sin gnawa. I år går den av stapeln 21-23 juni!

Efter bara några låtars lyssning förstod jag att Oum kunde vara något för mig. Hennes musik som hon till en del skriver själv, består mest av arabiska och gnawainfluenser men även jazz och lite sufi  smyger omkring i blandningen.

Första gången i Sverige på ett fullsatt Fasching bjuder hon tillsammans med sitt fyrmanna band mest på låtar från hennes senaste cd Zarabi. Live är det ett ganska lågmält, sofistikerat jazzigt sväng där framför allt symbiosen med hennes klockrena röst och trumpeten ibland når oanade höjder.

Om inte begreppet redan ökenjazz finns, så hittar jag på det nu! Hennes band består av kontrabas (ibland med stråke), oud, slagverk/trummor (oftast spelat
med händerna) och ovan nämnda trumpet som lägger fina melodiska mattor för hennes röst att sjunga med eller ovanpå. Själv är hon tilldragande och cool som sin sång, en flygande röst från världens expanderande fusionscener.

Publiken är med i musiken och klappar och driver på och allt slutar med att bandet tågar ut som ett Balkanband med allsång som kuliss. Med andra ord en mycket fin kväll som jag hade önskat att ännu fler än vi som var där hade fått uppleva.

Magnus Kjellberg

Annonser