! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Brittiskt musikinitiativ för att levandegöra flyktingfrågan

24 feb 2016

Tinariwen och Robert Plant är några av de medverkande på en ny konceptskiva, baserad på flyktingars och asylsökandes upplevelser.

Bakom initiativet står brittiska Röda Korset. Den exklusiva femspårs-cd:n The long road släpps den 4 mars på etiketten British Red Cross.

Artisterna på skivan har sammanförts med människor som tvingats fly till Storbritannien från sina hemland och nu vill berätta sina historier. Förutom forna Led Zeppelin-sångaren Robert Plant och Malis ökenbluesgiganter Tinariwen medverkar även brittiska bandet Kindness (i princip Adam Bainbridges soloprojekt), de i Lira flitigt omskrivna Sierra Leone’s Refugee Allstars, samt brittiska hip hop- och spoken word-artisten Scroobius Pip.

På den senares låt medverkar även den Birmingham-baserade kongolesiske artisten Didier Kisala. Just Kisala är en av de drivande personerna bakom projektet.

Skivan är producerad av den prisbelönade producenten Ethan Johns, som arbetat med artister som Kings Of Leon, Laura Marling och The Vaccines.

RobertPlant041”Det här är ett väldigt speciellt tillfälle att skapa ett album med en berättelse som hjälper människor att förstå realiteterna i att vara en flykting och de resor människor genomgår,” säger Ethan Johns i ett uttalande.

Flera av artisterna kommer från familjer och släkter med direkta erfarenheter av skivans tema. Adam Bainbridge till exempel har en äldre släkting, Amina Desai, som satt i sydafrikanskt fängelse för motstånd mot apartheidregimen.

Alla intäkter från The long road går till brittiska Röda Korsets arbete.

Timo Kangas

Länk till skivan, som släpps 4 mars:
https://www.amazon.co.uk/Long-Road-British-Red-Cross/dp/B0194D4VXK/ref=sr_1_1

Här berättar bland andra Tinariwen om projektet:
https://www.facebook.com/hashtag/thelongroadep

Annonser