! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Boken Stockholms skivaffärer & skivbörsar ges ut i dag fredag.

Bläddervänligt om Stockholms skivaffärer

28 sep 2018

Innan internets genombrott var skivaffärer något som musikälskare ägnade en stor del av sin fritid i, för att bläddra i backar och hyllor på jakt efter fynd och spännande nyheter.

I dag är en annan tid, skivaffärerna finns fortfarande – om än betydligt färre och kanske lever de flesta av dem på lånad tid trots allt, även om vinylboomen räddat några.

Torbjörn Sörhuus driver själv en skivaffär, Birka Jazz i Stockholm, och kom för ett antal år sedan att starta en blogg där han la ut bilder och historier om gamla skivbutiker i Stockholm. Detta material har nu vidarearbetats och resulterat i praktverket Stockholms skivaffärer & skivbörsar – en 100-årig historia, utgiven på Premium Publishing.

295b6f6d-8be3-4d11-8b17-06870087e9e5Vi får närmare 300 grundligt researchade sidor och rikligt med bildmaterial från ett sekel av skivhandlande. Från den första skivbaren i varuhuset PUB till Pet Sounds på Söder, från fröken Ehrnsts tidiga Musikhörnan (öppnad 1932) till Multi Kulti på Söder, från kultfiguren Harald Hults Andra Jazz till förortsvaruhusen Kvicklys skivavdelningar.

Vem gör en motsvarande för Göteborg? Malmö? Resten av landet!

PL

Annonser