! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Billig semester med Jazzradion

12 jul 2016

Sveriges Radios Jazzradio-sändningar utgör en skön lyssning i sommar. Inte minst den sista ordinarie Jazzradio-sändningen för säsongen. Temat? Svensk sommar i jazzversion.

Få saker signalerar väl svensk sommar lika mycket som låtar av kalibern Sakta vi gå genom stan, Idas sommarvisa eller Visa vid vindens ängar. Här får vi frossa i inspelningar av dessa och många andra liknande pärlor. Monica Zetterlund, Svante Thuresson, Bengt Hallberg, Claes Jansson, Sarah & Georg Riedel med NBB, Jan Lundgren, Ulf Wakenius, Bengt Andersson, Willy Lundin, Monica Borrfors och Bernt Rosengren tillhör artisterna vi hör.

I programmet luftas även en konsert med Kristin Amparo (bilden) från jazzklubben Fasching i Stockholm, inspelat på den internationella Jazzdagen – ja, eller Valborgsmässoafton som vanliga dödliga säger.

Jazzradion har också ett arkiv att botanisera i. Där finns program med Robert Glasper, som nyligen släppte en skiva där han väldigt fritt ger sig i kast med Miles Davis Columbia-katalog. I ett annat avsnitt kan vi höra en solopianokonsert med Jacob Karlzon, och en intervju med Josefine Lindstrand.

Det går att lyssna på enskilda intervjuer och på Johan Norbergs krönikor. I Jazzarkivet går det att resa tidsmaskin till jazzfestivalen i Nice 1948. Billig semester!

Timo Kangas

Annonser