! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

American Folk Blues Festival får en svensk hyllning

27 apr 2016

På smått legendariska Capitol i Stockholm stundar snart en hyllningskväll till American Folk Blues Festival. Den 28 april är det dags. Då framträder folk som Bill Öhrström, Slim Notini, Kenny Håkansson, Sven Zetterberg (bilden, av Pelle Piano), Shoutin’ Red, Matti Ollikainen, Guy Öhrström, Allan Finney och Mats Qvarfordt. Ibland solo, ibland med kompband. Tunga namn ur svensk musikhistoria – och fler artister kommer att läggas till.

Hela kvällen är en hyllning till The American Folk Blues Festival. Den festivalen var en ständig attraktion i det extremt musiksvultna 1960-talets Europa. Med start 1962 ordnade den ambulerande festivalen så att europeiska ungdomar fick se legendarer av digniteten Muddy Waters, Howlin’ Wolf, John Lee Hooker och Sonny Boy Williamson. Artister som aldrig stått på en scen utanför USA. TV och media hakade på och snart var blues-snöbollen i rullning i Europa.

Vi vet alla vet det gav upphov till. The Rolling Stones, The Animals, Eric Clapton, det som skulle komma att bli Led Zeppelin – och oändligt många andra europeiska musiker – inspirerades och musikvärlden var sig aldrig lik igen.

Timo Kangas

Annonser