! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Allt faller på plats för Israel Nash

25 jan 2016

Israel Nash
Debaser, Stockholm, 22 januari 2016.

Americana-rockaren Israel Nash kan lägga undan sina regnplaner. Efter turnépremiären på svensk mark och nya skivan Silver season är prognosen klar: det är skördetid i Nash country.

Någonting har hänt – linjerna har klarnat och Israel Nash har tagit ett steg fram ur ljudlandskapet med en ny styrka i den stundtals så sköra rösten.

Israel Nashs andra kväll på Europaturnén visar att bitarna fallit på plats. Det är ett tydligt, klart och närmast arkaiskt rockband som mot förmodan inte ger Debaser en albumspelning utan blandar ur Nashs katalog. Goodbye ghost från 2011 års Barndoors and concrete floors får öppna denna januarikväll i ett islagt Stockholm:

“You need to move when your spirit bends, the moonlight rolls but these wheels just spin.”

Nash och hans fru lämnade New York för Texas och landskapet kring Dripping Springs som fått musikalisk gestaltning i albumet Rain plans. Flytten tycks ha gett Israel ett själsligt och världsligt fäste, manifesterat i Rain plans och i förra årets genomkomponerade Silver season.

Med Silver season har han lämnat det allra mest expressiva landskapsmåleriet för klarare linjer och mejslat fram de starka melodier som alltid varit hans kännetecken.

”Ett lyssnaralbum”, säger Israel själv om plattan som öppnar med ett modulerat Lucy in the sky-intro i fina Willow, tillägnad dottern. Willow blir också tredje låten ut på Debaser efter Woman at the well.

På Debaser visar refrängstarka LA Lately från nya skivan att det här också är ett band med fler starka röster – inte minst pedal steel-gitarristen Eric Swanson. Under ett par år med intensivt turnerande har bandet spelat till sig en självklarhet få förunnat.

Nash och bandet sätter tryck i albumversioner, ger en laddad allsångsversion av Rexanimarum och sedermera Baltimore med trumslagaren Josh Fleischmann i skön rytmförskjutning. Fleischmann och basisten Aaron McClellan står för ett tajt och transparent rytmspel som förankrar och lyfter på ett delikat sätt och Midlake-bekante McClellan-brodern och gitarristen Joey McClellan flätar smakfullt till ljudbilden efter Swansons sublima pedalsteel.

Turnén går nu vidare genom Sverige och Norge för att sedan göra ett tiotal stopp i Holland, Tyskland, Frankrike och i England.

text: Magnus Östnäs
bild: Magnus Ragnhäll

Annonser