Topp 25

topp25_kvadratVar med att skapa listan över tiderna bästa svenska album

Lira utser de 25 bästa skivorna inom jazz respektive folkmusik

 

Albumets oundgängliga död har förutspåtts i ganska många år nu. I framtiden – det vill säga nu – skulle vi ju bara lyssna på enstaka låtar, eller mer krasst mp3-filer eller kolla in Youtubeklipp. I bästa fall spellistor, skapade av andra lyssnare eller allt oftare utifrån datoriserade, intrikata algoritmer.

Har det sagts.

Riktigt så har det nu inte blivit. Än i alla fall. Albumet som koncept vägrar uppenbart att dö.

Formatet – oavsett om det är på lp, cd eller digitalt – fyller helt enkelt en viktig funktion. Tillräckligt långt för att en artist ska kunna presentera sig, sina idéer och sitt uttryck ordentligt. Tillräckligt kort och överskådligt för att lyssnaren ska kunna ta till sig det hela på runt en timme.

Som en hyllning till albumet, denna musikens trotjänare, kommer Lira under 2018 att utse tidernas allra bästa svenska skivor inom folkmusik respektive jazz.

Vilka är skivorna som satt de djupaste spåren? Dragit igång en ny våg? Fått hakor att tappas och ögonbryn att höjas? Fått just ditt hjärta att klappa lite starkare?

Var med att utse skivorna som skapat historia, pålat ner en krokig milstolpe eller bara är så där galet bra! Vilka är folkmusikens och jazzens Sgt Pepper?

Vi har valt att dela upp musiken i två kategorier som vi kommer att presentera separat. Den ena kallar vi jazz – vars definition vi lämnar relativt öppen och generös. Den andra kallar vi folk, vilket vi använder i bred mening och räknar in all slags rootsig musik hela vägen från traditionell svensk folkmusik till blues, reggae, visa, country, balkan, afrikanskt … Behöver vi säga mer? Men svensk som sagt! I betydelsen skapad av artister med Sverige som primära bas och arena.

Några album vågar vi närmast med säkerhet räkna in redan i förväg: Jan Johanssons Jazz på svenska och kanske något med Hedningarna. Monica Z förstås och EST och Sofia Karlssons banbrytande Dan Andersson-skiva Svarta ballader.

Men därutöver vill vi ha er hjälp! Det kommer inte att bli någon matematiskt exakt lista – vi tänker oss era bidrag som en grundstomme – utifrån vilken vi i samråd med ett antal inbjudna väger och klurar och drar gränser och till slut spikar fast: här är dom, de 25 bästa albumen i varje kategori!

Vi tror att det kommer att bli lika roligt som utmanande, spännande och svårt och har förstås redan börjat samla ihop egna förslag. Så var med du också! Tillsammans lyfter vi fram musikhistorien!

Mejla oss din egen lista – rangordnad eller inte, kort eller lång – formen spelar mindre roll! Det är skivorna som räknas. Vi lottar ut presenter till alla som bidrar – skivor förstås … Så häng med! Resultatat kommer vi att redovisa och skriva om med start i Lira #2 2018!

Patrik Lindgren, chefredaktör Lira

MEJLA DIN EGEN LISTA TILL topp25@lira.se – skriv ”JAZZ” eller ”FOLK” i ämnesraden!

Annonser