Redaktionsbloggen

Lira 2016: modal musik

2 dec 2016

Lira #2 2016 är möjligen det svåraste nummer vi gjort. En utmaning att göra och på sina ställen en utmaning att läsa. Men lite tuggmotstånd klarar väl våra läsare, resonerade vi!

För någonstans på vägen hade tanken väckts att göra ett temanummer om modalitet – ett begrepp som för oss vanliga dödliga lyssnare kan te sig rätt svårfångat. Musik med helt andra fundament än de ackordharmonier som bygger på dur- och mollskalor.

Eller som jag själv skrev i presentationen: ”Modal musik har helt andra tyngdpunkter. Här är skalorna i centrum. Skalor med öppnare strukturer och där spänningen i musiken, som vår skribent uttrycker det, uppstår sidledes i relationen mellan tonerna, i stället för vertikalt.”

Mycket arabisk och indisk musik, 1960-talets modala jazz men också svensk vallmusik kan kallas modal – vilket gör musiken öppnare och i mångas mening mer spännande.

Vi tog oss an ämnet från flera olika håll. Peter Lloyd åkte till ett center för modal musik på Kreta. Musikskribenten Olle Niklasson gav sig ut på en imaginär långresa som började i en taxi med Miles Davis 1959 – på väg till studion för att spela in milstolpen Kind of blue. Sunniva Brynnel redde ut begreppen med hjälp av musikprofessorn Susanne Rosenberg.

De svängiga illustrationerna som prydde både omslaget och insidorna gjordes av Emma Engström, som varvar eget musicerande med illustrationer och grafisk formgivning.

Det blev spännande och öronöppnande läsning, tycker vi!

Patrik Lindgren, redaktör Lira

OBS: Just nu får du en utvald bok eller cd i present av oss när du tecknar en ny prenumeration på Lira, att ge bort i julklapp eller till dig själv. Läs mer här.

Numret med reportaget om modal musik kan du köpa här.


Fler recensioner

Annonser